Com preparar el teu taller per a la Zona de Baixes Emissions a Terrassa 

El 22 de març de 2024 es va aprovar l'ordenança de la zona de baixes emissions (ZBE) de Terrassa. Durant un període transitori, les sancions només s'aplicaran en dies d'episodi ambiental de contaminació per NO2, i no serà fins a l'1 de maig de 2025.

L'àmbit de la ZBE inclou els carrers dins de l'àrea delimitada pel passeig del Vint-i-dos de Juliol, el parc de Vallparadís, la carretera de Montcada, la carretera de Martorell, el carrer de Faraday i el carrer de Josep Trueta. Aquestes vies esmentades queden excloses de la ZBE. Les restriccions de la ZBE afecten els vehicles més contaminants, als quals no tenen distintiu ambiental de la DGT. Hi ha casos d'excepcionalitat, dividits en dues tipologies: exempcions (permanents) i autoritzacions (temporals i diàries).

El passat divendres 21 de març, vam tenir una reunió amb els responsables de Mobilitat, arran de la preocupació manifestada pel gremi davant de la imminent implementació de la zona de baixes emissions (ZBE) a la nostra ciutat, el pròxim 1 de maig de 2025.

Durant la reunió, es van exposar i aclarir diversos punts importants, com ara les exempcions per als vehicles usuaris dels tallers que es troben dins la ZBE;

normativa:

 

  

Accés a la ZBE per a reparacions de vehicles

 

Els propietaris dels vehicles sense distintiu poden accedir als tallers dins la ZBE sempre que compleixin del llibre de Tallers de la DGT. 

 

Inscripció en el Llibre de Taller

Per registrar-se en el Llibre de Taller, cal accedir a aquest enllaç de la web del Gremi, crear un compte i abonar una quota única de 20 € per a la inscripció. L’accés es realitza mitjançant un usuari i una contrasenya.

 Autorització de vehicles

Per sol·licitar l’autorització d’un vehicle, el taller ha d'introduir la matrícula i el número de bastidor. L’autorització tindrà una validesa de 7 dies laborables a partir de la data de sol·licitud. Quan un vehicle es porti a realitzar proves dins de la ZBE, haurà de portar l’ordre de reparació (OR) per acreditar que és reparat.

 Detalls sobre la permanència dels vehicles als tallers

Els vehicles sense distintiu poden accedir als tallers que es troben dins de la ZBE, sempre que estiguin integrats al servei del llibre electrònic de manteniment de la DGT i  podran romandre dins de les instal·lacions del taller mentre es fan els treballs. És important que els tallers informin clarament sobre el temps de permanència dels vehicles, ja que això serà un factor determinant per a l’autorització d'accés.

 

Suspensió temporal del règim sancionador

L'aplicació del règim sancionador estarà condicionada, en tot cas, a l'efectiva implementació del registre d'autoritzacions i altres mecanismes de gestió i control d'accessos"" per aquest motiu, tot i que la ZBE entra en ple funcionament a partir de l'1 de maig, no es podrà aplicar el règim sancionador fins que no disposi de la plataforma de gestió de les ZBE de la Generalitat i que es preveu la seva implementació per al 2n semestre de 2025. Per tant, els tallers podran continuar operant com fins ara, però caldrà que compleixin amb els tràmits de registre corresponents.

 

Ampliació de la ZBE 

L'Ajuntament ha anunciat també que té previst ampliar la zona de baixes fins a l'Avinguda Àngel Sallent. A continuació et mostrem un planell amb l'ampliació de la ZBE. Val a dir que ens ha avançat que l'ampliació ha de passar per l'aprovació del plenari de l'Ajuntament. Us mantindrem informats de com evoluciona.

 

 

Planol_ZBE.jpg

 

Per qualsevol pregunta o aclariment, no dubtis a posar-te en contacte amb la gestora  del Gremi, Maite Pérez | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Compartir
FaceBook  Twitter  

Nova convocatòria del PERTE VEC i ampliació del Pla Moves

 

El Ministeri d’Indústria i Turisme llançarà la quarta convocatòria del Programa Estratègic de Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del Vehicle Elèctric i Connectat (VEC) el proper mes d’abril. Aquesta iniciativa, gestionada per SEPIDES, disposarà d'una dotació de 1.250 milions d’euros, dels quals 1.000 milions seran destinats a préstecs i 250 milions a subvencions.

Des del seu inici, el Ministeri ha compromès més de 5.000 milions d’euros per aquest PERTE. El Pla Moves s'ampliarà retroactivament des de l’1 de gener d’aquest any.

Compartir
FaceBook  Twitter  

Evita fraus amb cursos de formació als tallers

Ens han alertat que diversos tallers han rebut trucades comercials amb l'objectiu d'oferir cursos de formació. Aquestes empreses aprofiten que moltes empreses encara no han utilitzat el crèdit destinat a la formació bonificable.

No tot el que ofereixen aquestes empreses és formació obligatòria ni sempre es pot bonificar posteriorment. Sovint es genera confusió entre:

  • Formació voluntària i formació que la normativa exigeix de manera obligatòria.
  • Accions formatives que poden ser bonificades i altres que no compleixen els requisits per ser-ho.

Quan és obligatori fer un curs?


Només quan així ho estableix la normativa vigent de manera expressa (és important no confondre expressions com "podran fer" amb "hauran de fer").

 Per tal d’evitar problemes davant aquestes trucades us recomanem que contacteu amb la nostra assessora de formació Eulàlia Martínez.

 

Compartir
FaceBook  Twitter  

Motortec 2025

Us informem que MOTORTEC 2025 se celebrarà del 23 al 26 d’abril a IFEMA MADRID, consolidant-se com un esdeveniment de referència per als professionals del sector de la postvenda d’automoció. Aquesta edició comptarà amb diverses iniciatives i activitats d’interès, com el Passaport MOTORTEC i la VI Trobada de Xarxes de Tallers.

Si estàs interessat a obtenir entrades com a visitant professional, posa't en contacte amb la secretària del Gremi i t'explicarà com fer-ho.

 

Compartir
FaceBook  Twitter  

Noves exigències en les inspeccions de seguretat industrial als tallers

La Subdirecció General de Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya continua amb les inspeccions presencials a tallers i instal·lacions regulades. Per evitar sancions i garantir el compliment normatiu, assegura't de disposar de tota la documentació necessària.

 

Documentació requerida:

  1. Certificat de revisió dels elevadors
  2. Certificat d'inspecció periòdica del compressor
  3. Certificat d'inspecció periòdica de la instal·lació elèctrica
  4. Novetat: certificat d'inspecció periòdica de les instal·lacions de protecció contra incendis (segons RD 2267/04)

Què cal tenir en compte?

  1. Les instal·lacions de protecció contra incendis han d'estar inscrites en el Registre de Protecció Activa contra Incendis, segons la Instrucció 1/2019 i el Decret 192/2023
  2. Les noves instal·lacions s’han d’inscriure un cop executades i sotmetre’s a inspeccions periòdiques cada 5 anys, segons el nivell de risc
  3. Per inscriure una instal·lació existent, cal realitzar una inspecció inicial en un Organisme de Control Autoritzat. Aquesta inspecció verifica que disposes de:
  • Documentació de la data de posada en servei de la instal·lació
  • Documentació tècnica suficient (Projecte Tècnic i/o Memòria Tècnica simplificada, signats per un tècnic competent)

Si tens dubtes sobre com inscriure les teves instal·lacions o vols assessorament sobre el compliment legal, contacta amb Marc de la Torre, assessor especialitzat en Seguretat Industrial de la Cecot.

 

 

Compartir
FaceBook  Twitter